NYHETER VÅREN/SOMMAREN 2024

Här hittar du alla årets första nyheter. Läs mer om filmerna i texten under filmen.

ISS

ISS är den största konstgjorda kroppen som cirkulerar i jordens låga omloppsbana och fungerar som ett rymdobservatorium och ett labb där astronauter och forskare kan utföra experiment inom olika områden som medicin, biologi, fysik och materialvetenskap i en låg gravitationsmiljö. ISS är en enorm teknisk prestation och ett resultat av ett unikt och fascinerande exempel på omfattande internationellt samarbete mellan nationer, vetenskapsmän och ingenjörer från hela världen.

FILMFAKTA; Prod år: 2024  Speltid: 9 min  Producent: Marit Lundgren  Manus och Redigering: Marit Lundgren. Art nr: 200324

DAGEN D

Den 6 juni 2024 är det 80 år sedan slaget i Normandie. När solen gick ner över stränderna i Normandie på kvällen den 5 juni 1944 var allt tyst och stilla. Men innan gryningen dagen därpå fylldes himlen av amerikanska och brittiska stridsflygplan på väg att fullfölja den hittills största militära offensiv i andra världskrigets historia. Anfallet lyckades, men till en kostnad av 600 000 döda soldater och civila. Tack vare att den tyska armén nu var besegrad låg vägen öppen till Paris.

FILMFAKTA; Prod år: 2024  Speltid: 25 min  Producent: Roger Persson  Manus: Roger Persson  Redigering: Peter Nordström  Art nr: 11824

SAMHÄLLS-FUNKTIONER

Viktiga samhällsfunktioner är sådana som är nödvändiga för samhällets grundläggande behov, värden eller samhällets säkerhet. De här funktionerna upprätthålls i sin tur av samhällsviktiga verksamheter och de ska vi förklara lite närmare. 

Att veta vilka de samhällsviktiga funktionerna är, blir särskilt viktiga för att prioritera rätt. När till exempel en pandemi bryter ut, vid strömavbrott eller en stor skogsbrand. Vi såg hur viktigt det var när det blev snökaos på E22 i södra Sverige januari 2024. Vi tar reda på mer i den här filmen.

FILMFAKTA; Prod år: 2024  Speltid: 11 min  Producent: Marit Lundgren  Manus och Redigering: Marit Lundgren. Art nr: 200224

ENHETSSTATER

Det kan kännas förvirrande och svårt att förstå hur olika länder fungerar och bestämmer att olika regler gäller i olika delar av landet som i USA. I media hör vi ibland talas om att ett land är en federal stat, i andra sammanhang talar vi om enhetsstat och statsförbund.  Vi är vana att samma lagar och regler ska gälla i hela landet medan det verkar vara helt annorlunda i andra länder. Och hur kommer det sig att EU bestämmer hur vi ska ha det här i Sverige?
I den här filmen ska vi kort förklara skillnader och sammanhang mellan olika sätt att styra ett land.

FILMFAKTA; Prod år: 2024  Speltid: 12 min  Producent: Roger Persson  Manus: Roger Persson  Redigering: Emil Carlsson Art nr: 42724

HJÄLP, JAG KRYMTE LÄRAREN

Det är extra roligt att den här våren kunna presentera en ny spelfilm, med fulla streamingrättigheter, för både underhållning och språkträning.
Filmen är den tyska ”Hjälp jag krympte läraren” som vi kommer att leverera i tre versioner; tyskt tal utan text, tyskt tal med tysk text samt tyskt tal med svensk text.

FILMFAKTA; Prod år: 2015  Speltid: 101 min  Producent: Corinna Mehner, Hans Eddy Schreiber  Art nr: 62224

I AM BLACK

Slaveriet i världen är långt ifrån utrotat. I Matz Eklunds starka film ”I am black” berättar vi om vedervärdiga förhållanden i det afrikanska landet Mauretanien. Vi får följa Mouhamadou Tourés skräckfyllda upplevelser som fånge i det mauretanska samhällets slavkultur. Touré bor idag i Sverige men har fortsatt att kämpa för de svartas situation i ett land där ca 90 000 människor inte äger rätten till sina egna liv. 

FILMFAKTA; Prod år: 2023  Speltid: 25 min  Producent:  Matz Eklund  Regi: Matz Eklund   Art nr: 10124

TRÄSOLDATERNAS MARSCH

En av Helan & Halvans mindre kända men ack så roliga långfilm om ”Stannie Dum” och ”Ollie Dee”. De bor hos Mamma Peep i Leksakslandet och ska försöka hjälpa henne och den söta fårflickan Lill-Pip från den elaka skurken Barnaby.
Filmens manus är baserat på en operett av Victor Herbert. Filmen har fått hela 7,1 i betyg på IMDB.

FILMFAKTA: Prod år: 1934  Speltid: 79 min  Producent: Hal Roach  Art nr: 94724

JÄVLA PAPPA

Jävla pappa handlar om Niklas och Leif, en son och en far, som båda mår pissdåligt. De har ingen annan att vända sig till och de kan heller inte prata om sina problem. I stället gör de som män alltid gör när de är vilsna, de försöker bygga något. En husbil. Sonen vill prata med sin pappa om det som är svårt. Men det går åt helvete, både med bygget och deras relationen. De bråkar och super, flyr från varandra och allt runtomkring.
 Men någonstans under ytan finns ändå kärleken kvar, och till slut när skiten rinner över blir kanske bygget av bilen första steget mot en väg ut ur deras trasiga relation.

Prod år: 2022  Speltid: 60 min  Producent: Kerstin Übelacker Regi: Niklas Gyberg Ivarsson Art nr: 50724

DIABETES

I det här programmet lär vi oss mer om diabetes som också kallas för sockersjuka. Vi ska förstå orsaker, symtom och riskfaktorer samt vilka olika varianter det finns och vad man kan tänka på för att förebygga eller behandla diabetes. Den senaste forskningen har hittat nya varianter på sjukdomen och det är viktigt att rätt diagnos ställs för att få rätt vårdplan.

FILMFAKTA; Prod år: 2024  Speltid:  min  Producent: Marit Lundgren  Manus och Redigering: Marit Lundgren. Art nr: 200724

FÖRKYLNING

I det här programmet ska vi förstå skillnaden mellan förkylning och influensa. Det här är de två vanligaste sjukdomarna som de flesta människor över hela världen och vi ska även titta på vad man kan tänka på för att slippa bli sjuk. 

FILMFAKTA; Prod år: 2024  Speltid: 3 min  Producent: Marit Lundgren  Manus: Marit Lundgren Redigering: Marit Lundgren  Art nr: 200624

STROKE

Vi möter alla olika utmaningar i livet. Från små besvär till allvarligare sjukdomar, och det en del av den mänskliga erfarenheten. Genom att förstå mer om de besvär eller sjukdomar som påverkar oss, kan vi göra det lättare att lindra eller förebygga för att må så bra som möjligt. I det här programmet lär vi oss mer om stroke som är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller blödning i hjärnan. Vi ska förstå orsaker, symtom och riskfaktorer samt vad man kan tänka på för att förebygga eller behandla en stroke.

FILMFAKTA; Prod år: 2024  Speltid: 5 min  Producent: Marit Lundgren  Manus: Marit Lundgren Redigering: Marit Lundgren  Art nr: 200424

URINVÄGS-INFEKTION

I det här programmet tittar vi på urinvägsinfektion som en del personer får många gånger i livet och är lite olika hos tjejer och killar. Vi ska förstå deras orsaker, symtom och vad man kan tänka på för att förebygga eller behandla en urinvägsinfektion.

FILMFAKTA; Prod år: 2024  Speltid: 5 min  Producent: Marit Lundgren  Manus: Marit Lundgren Redigering: Marit Lundgren  Art nr: 200524

GALÁPAGOS

GALÁPAGOS FÖRTROLLADE ÖAR

Galápagosöarna, som finns upptagna på UNESCO:s lista över världsarv, gjorde ett outplånligt intryck på den brittiske biologen Charles Darwin. Galápagosöarna är en ögrupp i Stilla havet, väster om Ecuador, som har varit isolerade i miljoner år och det är den helt unika växt- och djurrikedomen som den här övärlden är mest känd för. En del arter finns bara på Galapagos så häng med så tar vi reda på mer om de här öarna.

FILMFAKTA; Prod år: 2024  Speltid: 7 min  Producent: Roger Persson  Manus: Roger Persson  Redigering: Emil Carlsson Art nr: 42924

SVARTA HÅL

I åratal har mysteriet kring svarta hål intresserat forskare och vetenskapsmän. Våren 2022 lyckades 300 astronomer från 80 olika institutioner världen över för första gången fånga det svarta hålet Sagittarius A på bild i centrum av vår galax Vintergatan! Forskarna har nu möjlighet att fortsätta utföra observationer och kanske kan de i framtiden hitta svar på många av de frågor om de grundläggande fysiska lagar som styr vårt universum.

FILMFAKTA; Prod år: 2024  Speltid: 6 min  Producent: Marit Lundgren  Manus och redigering: Marit Lundgren  Art nr: 200824

FELICIA TATUERAR SIG

”Jag vill ha dem som ett smycke jag inte tar av mig”

Följ med Felicia när hon tatuerar sig så får ni även lära er lite mer om kroppen och hälsan. Men såklart även mer om själva tatueringarna och hur man kan ta bort dem.

FILMFAKTA; Prod år: 2023  Speltid: 6 min  Producent: Roger Persson  Manus: Roger Persson Redigering: David Erlandsson  Art nr: 48723

Kontakt

Ring oss

070 713 54 40

E-Post

roger@suntower.se

Address

SunTower AB
Hörnåkersvägen 14 183 65 Täby