NYHETER SOMMAREN/HÖSTEN 2024

Här hittar du alla årets första nyheter. Läs mer om filmerna i texten under filmen.

 

?
ISS

ISS är den största konstgjorda kroppen som cirkulerar i jordens låga omloppsbana och fungerar som ett rymdobservatorium och ett labb där astronauter och forskare kan utföra experiment inom olika områden som medicin, biologi, fysik och materialvetenskap i en låg gravitationsmiljö. ISS är en enorm teknisk prestation och ett resultat av ett unikt och fascinerande exempel på omfattande internationellt samarbete mellan nationer, vetenskapsmän och ingenjörer från hela världen.

FILMFAKTA; Prod år: 2024  Speltid: 9 min  Producent: Marit Lundgren  Manus och Redigering: Marit Lundgren. Art nr: 200324

DAGEN D

Den 6 juni 2024 är det 80 år sedan slaget i Normandie. När solen gick ner över stränderna i Normandie på kvällen den 5 juni 1944 var allt tyst och stilla. Men innan gryningen dagen därpå fylldes himlen av amerikanska och brittiska stridsflygplan på väg att fullfölja den hittills största militära offensiv i andra världskrigets historia. Anfallet lyckades, men till en kostnad av 600 000 döda soldater och civila. Tack vare att den tyska armén nu var besegrad låg vägen öppen till Paris.

FILMFAKTA; Prod år: 2024  Speltid: 25 min  Producent: Roger Persson  Manus: Roger Persson  Redigering: Peter Nordström  Art nr: 11824

Israel vs Palestina

Världen står i brand på många platser, i minst i Ukraina och nu åter igen i Palestina där terrorstämplade Hamas och staten Israel i skrivande stund utkämpar ett blodigt krig. Många pratar om kriget men få känner till de verkliga, historiska orsakerna till osämjan. Med hjälp av historieprofessor Dick Harrison har vår Roger Persson skrivit ett manus som ingående beskriver stormakternas fulspel som orsakat dagens krig.

Grundskola 7-9, Gymnasiet, Ämnen: Samhällskunskap, Krig, Historia, Religion

ENHETSSTATER

Det kan kännas förvirrande och svårt att förstå hur olika länder fungerar och bestämmer att olika regler gäller i olika delar av landet som i USA. I media hör vi ibland talas om att ett land är en federal stat, i andra sammanhang talar vi om enhetsstat och statsförbund.  Vi är vana att samma lagar och regler ska gälla i hela landet medan det verkar vara helt annorlunda i andra länder. Och hur kommer det sig att EU bestämmer hur vi ska ha det här i Sverige?
I den här filmen ska vi kort förklara skillnader och sammanhang mellan olika sätt att styra ett land.

FILMFAKTA; Prod år: 2024  Speltid: 12 min  Producent: Roger Persson  Manus: Roger Persson  Redigering: Emil Carlsson Art nr: 42724

HJÄLP, JAG KRYMTE LÄRAREN

Det är extra roligt att den här våren kunna presentera en ny spelfilm, med fulla streamingrättigheter, för både underhållning och språkträning.
Filmen är den tyska ”Hjälp jag krympte läraren” som vi kommer att leverera i tre versioner; tyskt tal utan text, tyskt tal med tysk text samt tyskt tal med svensk text.

FILMFAKTA; Prod år: 2015  Speltid: 101 min  Producent: Corinna Mehner, Hans Eddy Schreiber  Art nr: 62224

I AM BLACK

Slaveriet i världen är långt ifrån utrotat. I Matz Eklunds starka film ”I am black” berättar vi om vedervärdiga förhållanden i det afrikanska landet Mauretanien. Vi får följa Mouhamadou Tourés skräckfyllda upplevelser som fånge i det mauretanska samhällets slavkultur. Touré bor idag i Sverige men har fortsatt att kämpa för de svartas situation i ett land där ca 90 000 människor inte äger rätten till sina egna liv. 

FILMFAKTA; Prod år: 2023  Speltid: 25 min  Producent:  Matz Eklund  Regi: Matz Eklund   Art nr: 10124

TRÄSOLDATERNAS MARSCH

En av Helan & Halvans mindre kända men ack så roliga långfilm om ”Stannie Dum” och ”Ollie Dee”. De bor hos Mamma Peep i Leksakslandet och ska försöka hjälpa henne och den söta fårflickan Lill-Pip från den elaka skurken Barnaby.
Filmens manus är baserat på en operett av Victor Herbert. Filmen har fått hela 7,1 i betyg på IMDB.

FILMFAKTA: Prod år: 1934  Speltid: 79 min  Producent: Hal Roach  Art nr: 94724

JÄVLA PAPPA

Jävla pappa handlar om Niklas och Leif, en son och en far, som båda mår pissdåligt. De har ingen annan att vända sig till och de kan heller inte prata om sina problem. I stället gör de som män alltid gör när de är vilsna, de försöker bygga något. En husbil. Sonen vill prata med sin pappa om det som är svårt. Men det går åt helvete, både med bygget och deras relationen. De bråkar och super, flyr från varandra och allt runtomkring.
Men någonstans under ytan finns ändå kärleken kvar, och till slut när skiten rinner över blir kanske bygget av bilen första steget mot en väg ut ur deras trasiga relation.

Prod år: 2022  Speltid: 60 min  Producent: Kerstin Übelacker Regi: Niklas Gyberg Ivarsson Art nr: 50724

GALÁPAGOS

GALÁPAGOS FÖRTROLLADE ÖAR

Galápagosöarna, som finns upptagna på UNESCO:s lista över världsarv, gjorde ett outplånligt intryck på den brittiske biologen Charles Darwin. Galápagosöarna är en ögrupp i Stilla havet, väster om Ecuador, som har varit isolerade i miljoner år och det är den helt unika växt- och djurrikedomen som den här övärlden är mest känd för. En del arter finns bara på Galapagos så häng med så tar vi reda på mer om de här öarna.

FILMFAKTA; Prod år: 2024  Speltid: 7 min  Producent: Roger Persson  Manus: Roger Persson  Redigering: Emil Carlsson Art nr: 42924

Dan Andersson

Han har kallats Finnmarkens egen poet, en sökare och mångsysslare med rötterna i den finska invandringen till Sverige på 1600-talet. De arbetsamma finnarna som kom hit utvecklade svedjebruket, kolningen och tjärbränningen, verksamheter som hjälpte till att bygga den framgångsrika svenska gruvindustrin. Det var i den här traditionen som Dan Andersson föddes och trots sitt korta liv blivit odödlig genom dikter och visor som ”Omkring tiggar ́n från Luossa” och ”Jungman Jansson”.

Från skolår 4, Ämnen: Svenska, Litteraturhistoria och författarporträtt

Egypten

En upptäcktsresa på Nilen genom tid och rum från pyramiderna till Konungarnas dal.

Artikelnummer: 48323 / Speltid: ca 25 min / Ämnen: Historia, Geografi, Samhällskunskap
Produktionsår: 2023 / Målgrupp: Från skolår 6, Gymnasiet / Språk: Svenska, Svensk text
Ursprungsland: Sverige

Östra Europas länder

Ungernrevolten var ett folkuppror i Ungern 1956 riktat mot landets dåvarande regering styrd av det kommunistiska Ungerska arbetarpartiet, samt mot Sovjetunionens inflytande i Ungern. Den ägde rum mellan 23 oktober och 4 november.

Upproret inleddes med protester vilka snabbt stegrades till väpnad kamp. Upprorsmännen fick kontroll över stora delar av landet och en provisorisk regering under Imre Nagy bildades. Upproret kvästes av sovjetarmén som ingrep den 4 november och fick hjälp av ungerska säkerhetsstyrkor. Det väpnade motståndet upphörde den 10 november.

FELICIA TATUERAR SIG

”Jag vill ha dem som ett smycke jag inte tar av mig”

Följ med Felicia när hon tatuerar sig så får ni även lära er lite mer om kroppen och hälsan. Men såklart även mer om själva tatueringarna och hur man kan ta bort dem.

FILMFAKTA; Prod år: 2023  Speltid: 6 min  Producent: Roger Persson  Manus: Roger Persson Redigering: David Erlandsson  Art nr: 48723

Kontakt

Ring

070 713 54 40

E-Post

roger@suntower.se

Adress

SunTower AB
Hörnåkersvägen 14 183 65 Täby