Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /www/webvol1/lu/rz94tkkwx0iycck/suntower.se/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111
The Swedish red cross hospital in the Korean war – SunTower Entertainment Group

The Swedish red cross hospital in the Korean war

The Swedish red cross hospital in the Korean war

The Swedish red cross hospital in the Korean war

Dokumentär

21 nationer stod upp för det koreanska folkets kamp för fred och frihet. Sverige var en av dem. Med det största humanitära företaget som någonsin gjorts av Sverige rusade frivilliga för att hjälpa till med att inrätta Röda Kors sjukhuset i Busan. Detta var 69 år sedan idag. Åldrande svenska samariter kan vittna om hur Koreakriget blev början på nya relationer, nya vänskap och varaktiga, starka band mellan Sverige och Korea.

Det svenska bidraget till sydkoreanska och FN-ansträngningarna för att stoppa den nordkoreanska aggressionen under Koreakriget är inte känt bland den svenska allmänheten. Inte heller bland en internationell allmänhet. Totalt har 1100 svenska män och kvinnor tjänstgjort i Korea under kriget. Idag blir veteranerna från kriget få färre och färre och det finns risk för det deras berättelse kommer aldrig att berättas till allmänheten.

Ansvarig för produktionen är AKA-Film Company, som ägs av AMF Foundation. Filmen är en historisk dokumentär om Röda Korsfältets sjukhus, 1950-1953, som deltog i Koreakriget, som veteranerna berättade idag. Berättelsen berättar om påverkan på svensk-koreanska relationer, på veterans liv själva. Projektet startade 2014 med grundforskning och planeringsverksamhet. Under 2015 började inspelningen av intervjuer.

AKA-film

Behöver du en film till ditt företag eller organisation?

Läs mer

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!